Energiebesparend lichtadvies | RASOC

De mogelijkheden op een rijtje

Als adviseurs op het gebied van energiebesparend lichtadvies, concepten en installatie hebben wij uiteraard een oplossing voor elke vraag wat betreft de energietransitie waar we met z'n allen voor staan.

Naast het helemaal vervangen van de complete bestaande installatie zijn er natuurlijk veel meer mogelijkheden om te denken aan het milieu, energie te besparen en daarmee dus ook je eigen portemonnee.

Hier zetten we een aantal van de mogelijkheden op een rijtje.

Compleet vervangen

De makkelijkste manier is helemaal opnieuw starten met een compleet nieuwe installatie, dus alles eruit en alles nieuw. Dat is uiteraard een hele operatie en is kostbaar. Natuurlijk is dit voor sommige projecten het beste om te doen, bijvoorbeeld bij een rigoureuze verbouwing, waar een ruimte of gebouw compleet gestript wordt. Maar voor de meeste bestaande ruimtes is dat niet de makkelijkste oplossing, alleen al dat deze manier een lange tijd in beslag neemt en daarvan is juist niet altijd voldoende. Wij geven per project aan wat op dat moment de beste oplossing is met een eerlijk advies en natuurlijk een onderbouwend uitleg waarom iets op welke manier gedaan zou kunnen worden.

Vervangen lichtbronnen

Eén van de oplossingen die wij veel aanbieden is het vervangen van de bestaande lichtbronnen. Zo kunnen de downlights of de TL bakken in de kantoorruimtes en gangen makkelijk vervangen worden door LED panelen en spots, voor iedere ruimte is afhankelijk van de werkzaamheden die er plaats vinden een geschikt armatuur te vinden. Zo hebben we in de magazijnen van Van Wijk Verf in Nijmegen of Dakspecialist DAPAN in twee dagen alles vervangen en ze zo voorzien van een toekomstbestendige lichtervaring!

Een andere oplossing, deze heeft overigens niet onze voorkeur, want er wordt minder energie bespaard dan met een complete vervanging, maar wordt voorgesteld als goedkoopste oplossing, is het vervangen van de TL buizen in bijvoorbeeld een magazijn voor LED buizen, meestal kunnen deze één op één vervangen worden in de bestaande armaturen en is het een kwestie van een paar uur tot een dag, afhankelijk van de omvang natuurlijk, om de omslag naar die energiebesparende oplossing te maken.

Een betere oplossing is het compleet vervangen van de tl bakken, zoals we bijvoorbeeld hebben gedaan bij Openbaar Lyceum Zeist. Daar hebben we de gymzalen en de toilet- en kleedruimtes voorzien van nieuwe LED armaturen, één op één vervangen op de plekken waar ze oudere bakken zaten.

Ook in winkels en restaurants bieden we deze soort van oplossing veel aan, door op de bestaande railsystemen de nu nog veel gebruikte gasontladingslampen, halogeen of PL verlichting te vervangen voor energie zuinige LED spots die helemaal naar wens kunnen worden ingeregeld op lichtsterkte en lichtkleur. Bijkomend voordeel van LED spots is ook nog een dat deze manier van verlichten niet zorgt voor verkleuring van de aangelichte kleding, wat bij de bovengenoemde lichtbronnen nogal eens voorkomt. Grote modewinkels als Buijsse Mode in Middelharnis, Roetgerink Mode & Schoenen in Enter, Jansen-Noy in Sevenum en Berden Mode in Venray hebben we op deze manier al geholpen met het maken van de omslag. Maar ook kleinere winkels helpen we met deze oplossing.

  • NERO Menswear (voorheen VIA VIA Wijchen)

Deze manier van vergt uiteraard een investering maar die is meestal binnen 4 jaar terugverdiend en dus elke euro waard. Bij ons advies laten we naast de investering ook de besparing zien, zo vertellen wij dus altijd het eerlijke verhaal.

Andere oplossingen

Naast bovengenoemde oplossingen is het soms ook makkelijker om niet de lichtbron of het armaturen te vervangen maar de manier waarop deze aangestuurd worden, door in ruimtes die niet de gehele tijd verlicht hoeven worden een bewegingssensor met tijdsindicatie te plaatsen bijvoorbeeld. Of een armatuur met een schemerschakeling, zodat niet per ongeluk de buitenverlichting de gehele dag aan is.

Hoe dan ook, voor iedere vraag hebben we dus een oplossing en anders doen we er alles aan om die te vinden. Benieuwd wat we voor jou en je bedrijf kunnen doen, neem dan contact met ons op.

Ja, ik wil graag besparen!

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then